Koninginnedag

Koninginnedag 1960: Aubade op de Grote Markt in Haarlem. Ik zit op de nek van mijn vader. Dan kan ik de burgemeester op het bordes goed zien. Ik voel dat mijn vader huilt bij het Wilhelmus en veeg met mijn kinderhanden zijn tranen weg. Daarna gaan we naar mijn oma. Die is jarig, net als koningin Juliana. Alle neefjes en nichtjes krijgen een rijksdaalder voor de kermis. Ik krijg een gulden. Want mijn moeder is een buitenechtelijk kind en er moet wel onderscheid zijn, vindt oma. Een gulden is een kapitaal. We gaan niet naar de kermis. We gaan naar huis, want mijn moeder heeft alweer schoon genoeg van de hele familie.

Koninginnedag 1967: Ik zit in de 6e klas, dus ik doe nu zelf mee aan de aubade. We zingen ‘Hopsa, heisasa, ’t is in de maand van mei jaja’ en ‘O Heer die daar des hemels tente spreidt (5 tellen aanhouden, die noot).’ Ergens in het publiek langs de kant staan mijn vader en mijn moeder. Ik doe zo mijn best! Na afloop krijgen we heel lichtoranje ranja.

Koninginnedag 1980: Met dochter Merel, 5 maanden oud, naar opa en oma, die zich zichtbaar zitten op te winden. Merels tante heeft zich aangesloten bij de krakersbeweging en is de stem van ‘Radio De Vrije Keijser’. “Dat is jouw zus,” zeg ik tegen Merels papa. Die kan dat moeilijk ontkennen. Maar wat moet je met zo’n mededeling. We zien op televisie dat Juliana totaal wordt overstemd door actievoerders. Mijn schoonvader zet de Oranjebitter op tafel.

Koninginnedag 1996: Op de vrijmarkt in ons dorp verkopen we rommel. Met tekst. Op een rood jasje afgezet met satijnband: ‘Gedragen door koningin Beatrix tijdens het staatsbezoek aan Brunei.’ Op een paar oude noren maat 46: ‘Schaatste Willem Alexander de elfstedentocht mee!’ En nog veel meer. Een jaar met een topopbrengst!

Koninginnedag 2006: Op de vrijmarkt in Amsterdam verkopen we kleren, de drie meiden en ik. We schreeuwen onze kelen schor en zoeken kopers bij de kleren die we aan de man willen brengen. “Hé! In uw maat heb ik een gloednieuw fietspak met extra broek! Twee euro! Man, wat zou dat overhemd je gaaf staan! Lekker wijde linnen broek erbij, teenslippers en een tropisch wit strand op. Eén vijftig!” We verbeteren dat jaar alle verkooprecords.

Koninginnedag 2013: Ik ga naar de Dam. Ik wil erbij zijn. Geschiedenis zien. Geschiedenis zijn.  Maar vooral: snikken bij het Wilhelmus. Net als mijn vader.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.